Zwartborst & Oranjeborst Zwartborsten

Zwartborst

De zwartborst was voor het eerst te zien in het Duitse Hamm op een Bond tentoonstelling in 1968 en waren in 1973 in Nederland te zien op een tentoonstelling, en dit was mogelijk dank zij Overijsselse zebravinken liefhebbers. En ik kwam in 1978 kwam ik in het bezit van mijn eerste zwartborsten kosten toen f 15.00 per koppel. De tekening was zo veranderd ten opzicht van de normale zebravink dat men eerst dacht aan bastaarden.

De meest opvallende afwijkingen ten opzichte van de normale standaard zebravink zijn. Bij de man is de borststreep breder en mist de zebratekening, en dit is zwarter geworden. De wangvlekken die niet meer strak is afgetekend maar meer is gaan uitvloeien tot over de kop en tot achter in de nek. De oogstreep is verdwenen. De stippen in de flank zijn streepjes geworden. De bloktekening op de staart is veranderd in lengte strepen met aan het eind een soort druppel. En er is een duidelijke kastanjebruin witte omzoming op de vleugelpennen en vleugeldekverven bij gekomen. Bij de pop is alleen een andere tekening te zien op de staart en in het vleugeldek en vleugelpennen daar is nu een licht crème omzoming te zien, en er mist nu een oog en snavel streep bij zowel als man en pop laten nu een duidelijk snavel streep zien.

Ik zal door middel van foto’s het verschil tussen de normale en de zwartborst zebravinken aan te geven.


De Wang

foto 1 – Wang van een normale zebravink.
foto 2 – wang van zwartborst.
foto 3 – Bovenaanzicht kop zwartborst. Hier zie je dat de wang uitvloeit tot in de nek enop de schedel bijna in elkaar overgaat. Dit is het ideaal..


De Borst

foto 1 – Borst van een normale zebravink.
foto 2 – Borst van een Zwartborst. je ziet dat de borst dicht gevloeid is een pareltekening naar boven. Het beste is dat dit helemaal zwart is.


De Flank

foto 1 – De flanktekening van een normale zebravink.
foto 2 – De flanktekening van een Zwartborst. De stipjes zijn veranderd in streepjes.


Het Vleugeldek

foto 1 – Veugeldek van een normale zebravink.
foto 2 – Vleugeldek zwartborst. Op iedere vleugelpen zit nu een twee kleurige omzoming.


De Staarttekening

foto 1 – Staart van een normale zebravink.
foto 2 – Staart zwartborst. De bloktekening is veranderd in een lengte tekening. Het zijn nu meer druppelvormige lengtestrepen.


Oranjeborst

De oranjeborst werd in 1978 in België bij een handelaar ontdekt. En in 1980 en 1981 kwamen ze voor het eerst in Nederland, voor f 200,00 per koppel, met deze twee koppels werd de basis gelegd in Nederland. In 1985 kwam ik in het bezit van mijn eerste oranjeborsten en die kosten mij toen f 150,00 per koppel.

Bij de oranjeborst man is alle zwarte tekening, dus oog en snavelstreep en borst en de staart tekening veranderd in oranje bruin dezelfde kleur als de wang. De oogstreep valt niet meer op omdat die samensmelt in de wang. Bij de pop is alleen de staarttekening oranje bruin wit geworden en verder mist zij de oog en snavelstreep, maar toont wel een wazige flank tekening met ronde stippen. Ik zal ook hier door middel van foto’s proberen het verschil tussen de normale en de oranjeborst zebravinken aan te geven.


Vooraanzicht man

foto 1 – Vooraanzicht van een normale zebravink.
foto 2 – Vooraanzicht Oranjeborst grijze. De borstkleur en de kleur van de oogstreep zijn veranderd van zwart naar oranje.


Vooraanzicht pop

foto 1 – Vooraanzicht van een normale zebravink met oogstreep.
foto 2 – Vooraanzicht Oranjeborst grijze pop. De oogstreep is nagenoeg verdwenen.


De flank van de pop

Bij de pop is er nog iets bij gekomen en dat is dan de stippen in de flank en dat valt bij de een meer op als bij de andere. IK zie het liefst een normaal gekleurde flank met daarin ronde stippen, en bij Oranjeborst zwartborst poppen daar zijn de stippen streepjes geworden net zoals bij de Zwartborst mannen.


Staarttekening Oranjeborst grijsserie

foto 1 – Dit is dan de staart van een normale zebravink – zwart-wit geblokt.

foto 2 -Het ideale is oranje-wit bij de man.  Dit is dan de staart van een Oranjeborst grijze pop. Er is een kleur bijgekomen bij de pop, oranje.  Dit is bij de grijs-serie wat moeilijker dan bij de bruinserie.


Staarttekening Oranjeborst bruin serie

foto 1 – Staart van een Oranjeborst bruine man.
foto 2 – Staart van een Oranjeborst bruine pop. Bij de grijs serie wat moeilijker dan bij de bruin serie.


Zoals je ziet is dit wel oranje zowel bij man als de pop, zonder de donkerbruine wat bij de niet oranje borst is te zien. Dus is de oranjeborst in de bruin serie wat makkelijker te kweken als in de grijs serie, met wat betreft de oranje kleuren die de zwarte vervangen. En als ik dan de zwartborst er even bij haal zie je ook hier het verschil.

foto 1 – Vooraanzicht Zwartborst grijze man.
foto 2 – Vooraanzicht Oranjeborst zwartborst grijze man.

foto 1 – Dit is de staart van een Zwartborst grijze.
foto 1 – Dit is de staart van een Oranjeborst zwartborst grijze.

Ik hoop dat dit duidelijk is en dat je er wat aan zal hebben.

Jan Kikkert