Zwartborst & Oranjeborst Zwartborsten

Zwartborst
De zwartborst was voor het eerst te zien in het Duitse Hamm op een Bond tentoonstelling in 1968 en waren in 1973 in Nederland te zien op een tentoonstelling, en dit was mogelijk dank zij Overijsselse zebravinken liefhebbers. En ik kwam in 1978 kwam ik in het bezit van mijn eerste zwartborsten kosten toen f 15.00 per koppel. De tekening was zo veranderd ten opzicht van de normale zebravink dat men eerst dacht aan bastaarden.

De meest opvallende afwijkingen ten opzichte van de normale standaard zebravink zijn. Bij de man is de borststreep breder en mist de zebratekening, en dit is zwarter geworden. De wangvlekken die niet meer strak is afgetekend maar meer is gaan uitvloeien tot over de kop en tot achter in de nek. De oogstreep is verdwenen. De stippen in de flank zijn streepjes geworden. De bloktekening op de staart is veranderd in lengte strepen met aan het eind een soort druppel. En er is een duidelijke kastanjebruin witte omzoming op de vleugelpennen en vleugeldekverven bij gekomen. Bij de pop is alleen een andere tekening te zien op de staart en in het vleugeldek en vleugelpennen daar is nu een licht crème omzoming te zien, en er mist nu een oog en snavel streep bij zowel als man en pop laten nu een duidelijk snavel streep zien.

Ik zal door middel van foto’s het verschil tussen de normale en de zwartborst zebravinken aan te geven.


De Wang

Wang-normaal-1 Wang-zwartborst Wang-zwartborst-1
Dit is een wang van een normaal getekende zebravink. Dit is een wang van een Zwartborst zebravink. Dit is dan een wang van een Zwartborst maar dan van bovenaf gezien en hier zie je dat de wang vlek uitvloeit tot in de nek en dat het bovenop de schedel zowat in elkaar overgaat dit is het ideale.

De Borst

Borst-normaal-1 Borst-zwartbortst
Dit is dan een borst van een normaal getekende zebravink. Dit is dan een borst van een Zwartborst zebravink en je ziet gelijk dat dit anders zwart is dan bij de normale en dat het geen streepjes meer zijn maar meer zwart met naar boven toe gepareld en het beste is dat dit helemaal zwart is.

De Flank

Flank-normaal Flank-zwartborst
Hier zie je dan een flank tekening van een normale getekende zebravink. Dit is dan een flank van een Zwartborst zebravink, en je ziet gelijk het verschil dat bijvoorbeeld de stipjes zijn veranderd in lengte stippen.

Het Vleugeldek

Vleugeldek-normaal Vleugeldek-zwartborst
Dit is dan een vleugeldek van een normaal getekende zebravink. Hier zie je een vleugeldek van een Zwartborst zebravink, en je ziet ook gelijk wat er veranderd is, er is een tekening patroon bij gekomen namelijk een twee kleurige omzoming op elk veertje.

De Staarttekening

Staart-normaal staart-zwartborst
Dit is dan een staart tekening van een normaal getekende zebravink. Dit is een staart van een Zwartborst zebravink, en nu zie ook hier weer gelijk het verschil de blokken tekening zijn veranderd in lengte tekening, het zijn nu meer strepen geworden met aan het eind een ovale druppel.

Oranjeborst
De oranjeborst werd in 1978 in België bij een handelaar ontdekt. En in 1980 en 1981 kwamen ze voor het eerst in Nederland, voor f 200,00 per koppel, met deze twee koppels werd de basis gelegd in Nederland. In 1985 kwam ik in het bezit van mijn eerste oranjeborsten en die kosten mij toen f 150,00 per koppel.

Bij de oranjeborst man is alle zwarte tekening, dus oog en snavelstreep en borst en de staart tekening veranderd in oranje bruin dezelfde kleur als de wang. De oogstreep valt niet meer op omdat die samensmelt in de wang. Bij de pop is alleen de staarttekening oranje bruin wit geworden en verder mist zij de oog en snavelstreep, maar toont wel een wazige flank tekening met ronde stippen.
Zal ook hier door middel van foto’s proberen het verschil tussen de normale en de oranjeborst zebravinken aan te geven.

Vooraanzicht man

1-wang-oogstreep-borst-normaal 2-wang-oogstreep-borst-oranjeborst
Dit is dan een vooraanzicht van een normaal grijze en kijk dan vooral even naar de borst kleur en de oogstreep. Dit is dan de vooraanzicht van een Oranjeborst grijze. Kijk hier is de borst kleur veranderd van zwart naar oranje en zelfs het oogstreepje is veranderd van zwart naar oranje.

Ook bij de pop is er wat veranderd en dan wat het meest opvalt is dan de oogstreep.
Vooraanzicht pop

5-oogstreep-normaal 6-oogstreep-OB
Hier zie je de normale grijze met oogstreep. Hier zie je dan een Oranjeborst grijze pop, en wat dan opvalt is dat de oogstreep zo goed als het kan is verdwenen hij niet meer aanwezig en als die er wel is dan is hij vaak iets wat oranje gekleurd. dit komt niet vaak voor meest is de oogstreep helemaal verdwenen.

De flank van de pop
Bij de pop is er nog iets bij gekomen en dat is dan de stippen in de flank en dat valt bij de een meer op als bij de andere. IK zie het liefst een normaal gekleurde flank met daarin ronde stippen, en bij Oranjeborst zwartborst poppen daar zijn de stippen streepjes geworden net zoals bij de Zwartborst mannen.

13-flank-pop

Bij de staart tekening en kleur is er ook iets veranderd kijk maar.

Staarttekening grijsserie

7-staart-normaalgrijs 8-staart-OB
Dit is dan de staart van een grijze zwart wit geblokt. Dit is dan de staart van een Oranjeborst grijze, je ziet er is een kleur bijgekomen en wel oranje. Het ideale zou zijn dat de staart hellemaal oranje wit gelokt zou zijn maar dit is bij de grijs serie wat moeilijker dan bij de bruin serie.

Hier onder staart in de bruin serie oranjeborst.
Staarttekening bruin serie

11-staart-OBB-man 12-staart-OBB-pop
Dit is een staart van een Oranjeborst bruine man. En dit is een staart van een Oranjeborst bruine pop. Bij de grijs serie wat moeilijker dan bij de bruin serie.

Zoals je ziet is dit wel oranje zowel bij man als de pop, zonder de donkerbruine wat bij de niet oranje borst is te zien. Dus is de oranjeborst in de bruin serie wat makkelijker te kweken als in de grijs serie, met wat betreft de oranje kleuren die de zwarte vervangen.

En als ik dan de zwartborst er even bij haal zie je ook hier het verschil.

3-borst-ZB 4-borst-OBZB
Dit is de voorkant van een Zwartborst grijze. Dit is de voorkant van een Oranjeborst zwartborst grijze.
9-staart-ZB 10-staart-OBZB
Dit is een ideale staart van een Zwartborst grijze. Dit is een staart van een Oranjeborst zwartborst grijze.

Ik hoop dat dit duidelijk is en dat je er wat aan zal hebben. En laat eens horen wat je er van vind en schrijf eens in het gastenboek,of stuur een bericht via het contactformulier