Zwartborst Masker Bruin

Duits: Schwarzbrust maske braun. Engels: Blackbreast masked white fawn. Frans: Poitrine noir masque brun.

Bij deze mutatie combinatie worden de zwartborst en maskerbruin factoren gecombineerd, waarbij de kleur en tekening een combinatie vormen van de beide kleur slagen. De zwartborst tekening is het zelfde als de zwartborst grijs maar dan in de kleuren van de masker bruin. Dus uitvloeiende wangen die oranjebruin moeten zijn, oogstreep moet afwezig zijn. De snavel streep en de in de lengte richting lopende dunne strepen met aan het eind een ovaal staart tekening moet dan donkerbruin zijn, evenals de borst tekening. Ook bij deze kleurslag moet een licht oranjebruin wit omzoming laten zien. Ik ben in januari 2005 begonnen met deze kleurslag en zo gauw er leuke vogels geboren worden, en ze zijn op kleur volgen er foto;s. Die leuke jongen zijn er zie onder.

Wat ik nog wel even er bij wil vertellen is, dat je bv nu ook zwartborst masker grijs aan het kweken ben hou dan aub de grijs en bruin serie goed uit elkaar, want bij de poppen is soms de grijs en de bruin serie niet van elkaar te onderscheiden.

25-01-2011

Hier boven zie je de beste zwartborst masker bruine man die ik ooit gekweekt heb. En dan bedoel ik vooral de kleurdiepte van de wang en flank, en dan vooral niet vergeten de vleugelomzoming die deze vogel prachtig laat zien. Het enige minpuntje vind ik dat de borstkleur wel wat donkerder mag. (foto gemaakt door Bart Houben).

Zwartborst masker bruin man

Hieronder 1 van mijn eerste zwartborst masker bruine man die ik gekweekt heb in het voorjaar van 2005.

Dit jaar 2006 heb ik in totaal 8 stuks zwartborst masker bruinen gekweekt en daarvan waren er 2 mannen en 6 poppen van de mannen heb ik al vast wat foto’s gemaakt en die staan hier onder de poppen waren nog niet zo in conditie dat ik er leuke foto’s van kon maken dus dat volgt later.
De volgende 3 foto’s zijn de volgende 2 mannen die ik gekweekt heb uit een zwartborst bruine man die split is voor masker en die had ik gekoppeld aan een oranjeborst zwartborst masker bruine pop. Hier onder zie je drie keer het zelfde mannetje.

Bij deze zwartborst masker bruin man zou de flank kleur naar mijn idee wat donkerder kunnen en de wang moet ook meer uitvloeien tot boven op de kop. Hier een Zwartborst masker bruine man van 2008

Zwartborst masker bruin pop

Hier naast een zwartborst masker bruin pop die qua formaat vind ik al ideaal is de lichaam kleur zou wat warmer kunnen.

Bij de zwartborst masker bruin komt het nogal eens voor, dat als basis een slecht gekleurde masker bruin is gebruikt. Vogels dus met een duidelijk bleke staarttekening en soms zelfs met een donkere kopkleur. Deze vogels bestraffen we in de rubrieken kleur en tekening. Ook bij deze zwartborst moet een lichte vleugeltekening aanwezig zijn. Indien de pop in plaats van een warm roomkleurige een witte flankkleur toont moet dit soepel worden beoordeeld. Dit mag daarom zeker niet worden bestraft. Voor verdere keurtechnische aanwijzingen wordt verwezen naar de zwartborst bruin en de masker bruin, omdat de kleur- en tekeningseisen een combinatie van de eisen van beide kleurslagen zijn.