Zwartborst Grijs

 

Zwartborst grijs

Bij de zwartborst is het niet mogelijk om iedere keer zwartborst x zwartborst te kweken want dit gaat ten koste van het formaat maar heeft wel het voordeel dat de tekening steeds mooier en beter word. Dus je zult ook met split vogels moeten werken om het formaat in de zwartborst te houden. Dit telt eigenlijk voor elke kleur zwartborst.

Eigenlijk is deze tekst wat hier beven staat al achterhaald want met wat er nu aan zwartborsten zijn moet er ook gerust zwartborst x zwartborst gekoppeld kunnen worden, en dan ook selecteren net zo als er geselecteerd wordt met de normale standaard kleuren.

   

DSC_3059

Zwartborst grijze mannen

Bij de zwartborst man moet in het vleugeldek een mooie duidelijke kastanjebruine omzoming met een wit randje zichtbaar zijn. Bij de zwartborst pop moet ook een omzoming zichtbaar zijn maar deze moet lichtcrème van kleur zijn. De borst kleur bij de man moet minima 15 mm zwart zijn met daar boven gepareld zwart. Als dit te zwart word gaat dit gaat dit vaak samen met een oogstreep die er niet mag zitten, en dan word de uitvloeiing van de wangen ook gelijk minder en word de vleugelomzoming ook zwakker dus kun je beter zwartborsten kweken met een wat mindere zwarte borst en meer uitvloeiingen van de rest van de tekeningen. Door toename van Phaeomelanine komt er boven en achter de wangvlek ( van de man ) vloeit deze uit in de boven schedel en achter in de nek, waardoor de wangvlek niet meer scherp is afgetekend. Ideaal zou zijn als de zwartborst man een geheel diep door gekleurde oranjebruine kop en nek kleur zou bezitten.

Zo doe ik het: Ik kweek in de zwartborst grijze bewust een bruine in en dan neem ik b.v. een zwartborst grijze man en die paar ik dan tegen een forse bruine pop die warm van kleur is, dit doe ik omdat ik zoveel mogelijk phaeomelanine in de zwartborst grijze te kweken want ik ben van mening dat dit nodig is om de zwartborst tekening beter te maken want om die tekening te laten uitvloeien heb ik die phaeomelanine nodig. Maar ik gebruik ook wel eens een zwartborst bruine want die heeft al meer Phaoe bij zich.

Ook gebruik ik wel eens een oranjeborst bruin om de zelfde redenen als je dit een keer doet dan paar je die jongen hier uit weer tegen een zwartborst grijze en zul je zien dat de zwartborst tekening al wat beter is geworden let wel op als je b.v. een oranjeborst gebruikt dat je dit niet te vaak doet want er mag in een zuivere zwartborst natuurlijk geen oranje kleur in de zwartte borst zitten dar zal dus streng op geselecteerd moet worden.

De Kampioen in Apeldoorn op vogel 2009 van de NBvV. – Een Zwartborst grijze man van 93 punten.

Hier onder een zwartborst grijze man, eigenlijk niks bijzonders mee.CSC_3029

Hier onder een foto van dezelfde zwartborst grijze man maar nu alleen de voorkant van de kop. Nu vind ik deze vogel ineens veel interessanter om te zien. Waarom nou kijk naar de borstkleur hoe ver deze doorloopt (kan iets meer zwart naar boven) kijk eens naar de snavelstreep ideaal zou ik zegen zou duidelijker kunnen rond de boven snavel maar toch al vrij goed, oogstreep is zo goed als niet aanwezig zie je niet veel meer de laatste tijd, meest zit daar wel een duidelijk oogstreepje.

CSC_3026

Hier onder tot nu toe een van mijn beste mannen en die is van het jaar 2004 heb hem toen op een tafelkeuring in Drenthe op de foto laten zetten daar de keurmeester Hans van de Weerdhof die toen zijn foto kooi bij zich had, Deze vogel had zowat alles wat een goede zwartborst grijze man zou moeten hebben. Misschien dat de borst wat verder door gekleurd had moeten zijn maar dat was ook het enigste vond ik.

001 ZBG man

Hier boven bij deze zwartborst grijze vond ik de kop opvallend een mooie ronde kop en deed me denken aan de Engelse zebravink die bekend staan om hun mooie ronde koppen. Verder klopte er niks aan deze vogel, wangen vloeiden niet uit had geen vleugelomzoming en de borst kleur is ook niet goed is te wit en niet mooi recht van onderen toont een oogstreep had een geweldige knik in de rug. En door om heb ik hem niet gebruikt voor de verder kweek.

Hier onder nog wat foto’s van mijn betere zwartborst grijze mannen.

Dit zijn mijn twee beste zwartborst grijze mannen van 2007. Deze twee mannen hebben op diverse tentoonstellingen punten gehaald van 90 tot 92 punten. Deze twee mannen komen uit de paring Grijs split voor zwartborst man en een zwartborst blackface grijze pop split oranjeborst.

Hier onder een foto van een Zwartborst grijze man van 2008 en de foto is gemaakt door Pieter van den Hooven.

Zwartborst grijze poppen

Toch  nog een foto van een zwartborst grijze pop gevonden met een lichte (crème kleurig) vleugel omzoming.      ↓

DSC_3159

Hier boven zie je links en rechts de twee mooiste zwartborst grijze poppen die ik in de laaste jaren heb gekweekt. Vooral de kleur op de wangen en de borst vind ik goed geslaagd.

Dit is een van zwartborst grijze poppen van 2007