Zwartborst Bruin

De borsttekening moet zwartbruin zijn en minimaal 15 mm breed met daarboven gepareld, maar niet vlekkerig. Om ook hier de specifieke zwartborst tekening zo optimaal te krijgen zou je ook hier eigenlijk eens een keer een oranjeborst bruin in moeten kweken. Een moeilijk punt is de gevraagde zwartbruine kleur in het tekening patroon, en dan vooral de borstkleur die vaak te licht is maar een donkerbruin tot zwart neigende kleur is moeilijk maar is mogelijk.

Bij de zwartborst is het niet mogelijk om iedere keer zwartborst x zwartborst te kweken want dit gaat ten koste van het formaat maar heeft wel het voordeel dat de tekening steeds mooier en beter word. Dus je zult ook met split vogels moeten werken om het formaat in de zwartborst te houden. Als je een split vogel wilt kweken voor de zwartborst bruin kun je het beste een bruine nemen die in bezit is van veel phaeomelanine, dus een die goed donker en warm bruin van kleur is. Dit telt eigenlijk voor elke kleur zwartborst.

Bij de zwartborst bruin zijn de zwartborst kenmerken vaker duidelijker en mooier aanwezig dan bij de ander kleurslagen in de zwartborst serie dit komt om dat de phaeomelanine in de zwartborst bruin optimaal aanwezig is. Bij de zwartborst bruin geld wat tekening betreft gelijk als bij de zwartborst grijs allen moet de zwartborst bruin op de rug en vleugeldek warm en donker bruin zijn dan bij de gewone bruin en de buikkleur moet crème en zo warm mogelijk zijn.

Hier onder nog twee foto’s van een zwartborst bruine man zoals de borst er uit zou kunnen zien, mag iets meer donkerbruin tot onder de snavel, maar ik vind dit eigenlijk al heel goed.

CSC_4055 CSC_4058

Zwartborst bruine mannen

Hieronder zie je wat mannen die al een redelijke wang uitvloeiing hebben, bij sommigen kan het donkerbruine van de borstkleur meer doorlopen naar de onderkant van de snavel. Wat de vleugelomzoming betreft zouden ze die net zo moeten hebben als de zwartborst bruine man die vooraan zit op de foto waar eer twee op staan.

csc_4560

Hier boven een foto van een zwartborst bruine man . Om te vergelijken de foto hier onder is de foto veel duidelijker dan die van hieronder .

Hier onder een aantal van mijn zwartborst bruine mannen van 2007.

Zwartborst bruine poppen

Hier onder zie je vijf zwartborst bruine poppen en kun je gelijk mooi zien dat er nog al kleur verschil in de borst kleur zit, als je nu de onderste pop neemt. Die heeft de borst kleur veel te licht in verhouding met die links onder op het beeld scherm dat vind ik de ideale borst kleur.

csc_4569

Hier boven een mooie zwartborst bruine pop met te veel oranje in de wang, en dan voor mijn gevoel goed bruikbaar voor de mannen kweek.