Zilverbekjes

Nieuwe foto’s van de grijs serie in de zilverbekjes.

 

Ik heb nieuwe foto’s die gemaakt zijn door Henk de Vos die zelf ook een mooie site heeft (www.zilverbekjes.nl ) en die ook tropen  keurmeester is bij de NBvV.

En ik wil hier enkele foto’s laten zien en dan wel van het Grijze en Donkerbuik grijze zilverbekje.

Gebruik van de foto’s voor commerciële gebruik mogelijk tegen vergoeding na voorgaand overleg mogelijk. Dus mogen niet gekopieerd worden.

De Foto’s’;
nr 1; Donkerbuik grijs
nr 2; Grijs
nr 3; Grijs en Donkerbuik grijs
nr 4; Donkerbuik grijs en Grijs

     2 

3        4

 

 


En er zijn niet alleen van mijn grijze zilverbekjes foto’s gemaakt maar ook van de Opaal grijze en de Donkerbuik Opaal grijze zie ook foto’s hier onder ok hier telt de regel
Gebruik van de foto’s voor commerciële gebruik mogelijk tegen vergoeding na voorgaand overleg mogelijk. Dus mogen niet gekopieerd worden.

De Foto’s
nr 1; Opaal grijs
nr 2; Donkerbuik Opaal grijs
nr 3; Donkerbuik Opaal grijs en Opaal grijs
nr 4; Donkerbuik Opaal grijs en Opaal grijs

1        2

3        4

 

 


Update nieuwe kleurslag   02-08-2022

Hier een update doormiddel van wat foto’s van en dan van de opaal grijze en de donkerbuik opaal grijze zilverbekjes

Dan zie je hier onder links de Opaal grijze en daar naast Rechts de Donkerbuik Opaal grijze. De kleurslag opaal grijs staat nu nog in het vraagprogramma van de NBvV en die willen ze er nu uit gaan halen, wat in mijn vogelbeleving heel jammer zou zijn, want ze zouden niet herkenbaar zijn.

       


Nu zal ik hier twee foto’s naast elkaar zetten en wel de Opaal en daar naast de Opaal Grijze, nu kun je in mijn vogelbeleving ook goed het verschil zien de Opaal is veel bruiner of donkerder crème op de kop en hals. Ik denk dus een duidelijk verschil te zien

             


Dan zie je hier onder wat sfeer foto’s (hahaha nou ja sfeer) links zie je de nieuwe kleurslag opaal en donkerbuik opaal in de grijs serie

                                                                                                 


Dan de vier grijze zilverbekjes tot nu toe in mijn bezit, en dan van voor naar achter Opaal grijs, de grijze variant, de donkerbuik grijze met daar achteraan  de donkerbuik opaal grijze.

 

Het verhaal van het Grijze zilverbekje

Wat een tekst hier boven of niet hahaha,  zie het maar meer als een soort van kweek verslag.

Ik was in 2010 in de gelegenheid om op vogel 2010 in Apeldoorn 2  grijze loodbekje mannen  te kopen (met dank aan Mark Oude Griep die heeft ze voor mij gekocht) en later kwam ik met de kweker van de grijze loodbekjes in gesprek en kan via deze meneer totaal 4 span compleet maken met de grijze loodbekjes.

Toen kwam ik op het idee om de kleurslag grijs over te kweken naar de zilverbekjes en na wat info en dergelijke te hebben ingewonnen werd ik gewaarschuwd dat dit een lange weg zou worden om de te realiseren.

Dus ik de stoute schoenen maar aangetrokken en 3 koppel opgezet en wel 3 keer grijze loodbekje x  Wildkleur en twee keer donkerbuik poppen, hier kweekte ik 21 jongen uit alle de zogenaamde F1 en had hier de weelde dat er van die 21 en daarvan maar 3 poppen bij waren. toen deze F1 oud genoeg waren dit was ongeveer negen maanden oud daar drie koppel opgezet omdat ik maar  drie popjes had, maar het geluk lachte mij toe want uit deze drie koppel kweekte ik al gelijk 3 donkerbuik grijze jongen (F2), en dacht is dit nou zo moeilijk? En toen begon het, deze drie donkerbuiken waren twee mannen en een pop en die gekoppeld aan zilverbekjes en daar waren zo goed als geen bevrucht eitjes bij en die bevrucht waren werden niet groot gebracht, maar toch enkele kunnen groot brengen. Ging stroef maar ik was blij met de zilverbekjes die dan split zouden moeten zijn voor grijs.

Nu zit ik inmiddels in 2022, dus eigenlijk al twaalf jaar bezig om grijze zilverbekjes te kweken, ik had onder tussen ook al enkele splitten en volle grijze zilverbekjes verkocht met de afspraak dat we ter zijnetijd eens wat konden uitwisselen voor eventueel vers bloed, nou dit moet nog gebeuren dat uitwisselen. Wat ik wel vreemd vind en dat kan twee oorzaken hebben ze hebben niks gekweekt of ze willen niet meer ruilen????

Ik heb nu sinds 2010 inmiddels (dus van af) 1 grijsbruine gekweekt en 12 donkerbuik grijze en 28 grijze zilverbekjes. En daar van heb ik nu in mijn bezit 9 grijze zilverbekjes  en 7 donkerbuik grijs zilverbekjes en nog enkele in de nestjes liggen (6stuks). en zijn deze op kleur en uit geruid zal hier natuurlijk weer wat foto’s van worden geplaatst   Dus het begin is er en wat nu weer gaan verkopen aan liefhebbers met de afspraak later wat te ruilen???? Ik heb hier mijn  twijfel om dit te gaan doen zie vorige afspraken.

Daar zijn inmiddels al wat foto’s verschenen in diverse vogelboekje o.a. de twee boekjes van Rik Meerema met de titel Zilverbekjes, Loodbekjes en Parelhalsamadines zowel in Nederlands als Engels talig. En nog enkel van de JMC daar staat ook grijze of donkerbuik grijze zilverbekjes in, En eigenlijk durf ik wel te zeggen alle foto’s die ze tot nu geplaatst hebben van de grijs of donkerbuik grijze zilverbekje dat deze van mij zijn. En ben hier best trots op dat mijn vogels in deze boekjes staan.


Kleine Update wat foto’s betreft;

Wat probeersel van waar de vogel (vogels) op zit (zitten) zoals ronde stokjes die ik het meest heb gebruikt heb ik nu wat stukjes boomstam of stukjes daarvan gebruikt. Neem een kijkje en laat eens horen wat jullie leuker vinden.

Op foto 1 = DB Agaat   Foto 2 = Agaat en DB Agaat   Foto 3 = DB Agaat en Agaat.

Op de onderste drie foto’s zie je onder andere ook Agaat en DB Agaat.

                                  

Nu wat foto’s van de agaat serie:

Van links naar rechts,

  • Agaat
  • Donkerbuik agaat
  • Donkerbuik agaat bruin

   

Hier een update van mijn zilverbekjes en dan wel de grijze (nieuwe mutatie de grijs bruine) daar deze mutant of je je het ook maar noemen wild is nog weinig of niet te zien. Vandaar dat ik hier wat foto’s zal gaan plaatsen’, nog niet kijken naar de kwaliteit van de vogels of de foto’s dat komt nog wel hoop ik. Hieronder dan op de eerste foto de grijs bruin (pop) En daar naast een grijze en een grijs bruin op de rug gezien om het verschil te laten zien qua rug dek en de volgende foto een foto van een trio.

   


Hier foto’s van de bruine Zilverbekjes die, voor zover ik weet, split zijn voor grijs.
Hier foto’s van de Zilverbekjes die ik kweek of gekweekt heb. Ook hier telt dat het alleen foto’s zijn van eigen gekweekte vogels. Hier onder zie je dan de Wildkleur Zilverbekje, en let dan vooral op de flanktekening wat die hoort er wel op te zitten vind ik. En ik heb de ervaring dat de Wildkeur die split zijn voor donkerbuik betere of duidelijkere flanken laten zien. Ook zijn het de mannetjes die vaak betere flanken hebben dan de popjes.

Donkerbuik Mokka bruin

Ook wil ik deze nog laten zien dit is ook een nieuwe kleurslag en die werd gedoopt met de naam Donkerbuik Mokka bruin. En deze heeft gezetten op de show in Apeldoorn in 2015. Lijkt veel op de donkerbuik agaat maar zet je ze naast elkaar dan is toch heel duidelijk het verschil te zien en deze vererft ook ander namelijk recessief. Omdat ik hier zelf geen foto meer van heb, heb ik deze van je (?….) website afgehaald ook omdat dit een vogel van mij is. (en daar ook geen bron vermelding bij staat van de kweker)

Grijs

Nu wilde ik graag mijn nieuwe mutatie laten zien die ik zelf heb gekweekt via de grijze Loodbekje. ( ik zou ook graag willen weten wie nog meer bezig is met de Grijze Zilverbekjes zo dat er wat bloed verversing onderling geruild kan worden, en kweekervaring kan gedeeld kan worden ).

Dat wordt dan de grijze Zilverbekje. Zie foto hier boven en dan een foto die ik zelf heb gemaakt. Nu ben ik hier al wat jaartjes mee bezig en heb hier en daar al foto’s gezien van de grijze Zilverbekje en dan vooral de donkerbuik, nu zijn er altijd mensen die graag willen pronken met een andermans zijn vogels zoals diverse fotografen van grote vogelshows en dan ongevraagd foto’s gebruiken (op een 1 na die wel gevraagd heeft) in diverse media.

Hieronder dan het donkerbuik grijze Zilverbekje dat al op diverse media te zien is. Dit was mijn eerste, een mannetje en een f2.

Zilverbekje | donkerbuik grijs

Zilverbekje | eerste twee foto’s (1 & 2) bruin en donkerbuik bruin foto’s 3 & 4 donkerbuik agaat bruin en agaat bruin.

Zilverbekje | opaal

Zilverbekje | diverse kleurslagen