Over mij

Ik ben Jan Kikkert en ben geboren in 1956 in Hoogeveen. Woon sinds ik getrouwd ben in De Krim. In 1973, toen ik 17 jaar was, ben ik begonnen met het kweken van vogels en mijn eerste vogels waren sierduiven toen ik een jaar of 19 was werd de interesse verlegt naar wat kleinere soorten vogels o.a. Diamant duifjes, Vuurvinkjes, Tijgervinkjes, Oranjekaakjes en nog wat andere soorten en dit werd met succes gekweekt in een volière. In 1978 kwam ik in aanraking met de zebravink. Mijn eerste koppel zebravinken die ik ik toen kocht bij Piet Kool die toen secretaris was van een vogel vereniging in Hoogeveen. Piet Kool onder de wat oudere zebravinken kwekers en bezoekers van deze site een wel bekende zebravinken kweker, verkocht mij toen een paar zwartborst grijze zebravinken waar ik gelijk gecharmeerd van was. Hij verkocht mij alleen geen vogels maar maakte me ook gelijk lid van de vogelvereniging ”Fauna” in Hoogeveen en ook gelijk maar van de NZC de Nederlandse zebravinken club. Tot 1990 heb ik allerlei kleuren zebravinken gekweekt maar vooral de zwartborst grijs.

In de periode van 1990 tot en met 1999 heb ik geen vogels gehad. te druk met werk en een andere hobby voetbal (KNVB scheidsrechter). In 2000 begon het weer te kriebelen wat vogels betreft en ik had toen al diverse vogel shows bezocht. En toen moest het maar weer eens gebeuren en schafte ik mij weer zebravinken aan. En kocht mijn eerste vogels van bekende kwekers bij mij in de buurt. Dit werd dan onder andere deze kleurslagen zwartborst in grijs, bruin, masker grijs, bleekrug grijs en enkele oranjeborsten en ook nog wat zwartwangen.

Je kunt zien dat de oude liefde voor de zwartborst zebravink de voorkeur kreeg en dan niet vergeten in combinatie met de Oranjeborst.. Wat me opviel was dat de zwartborst zebravink van 2000 niet zo spraakmakend meer was als toen in de jaren tachtig, toen hadden ze mooie uitvloeiende wangvlekken die boven op het kopje in elkaar vloeiden en ze hadden toen ook een mooiere en duidelijke bruin witte vleugelomzoming en een duidelijke druppel tekening op de staart met daarbij een flanktekening die 50% bruin met een witte streepjes tekening van ook 50%. Ze hebben nu echte zwarte borsten. De naam zwartborst was of is toen misschien wel verkeerd geweest en hadden ze beter Phaoe of gezoomde kunnen of moeten heten. Omdat er in de eerste zwartborsten meer phaeomeline voor kwam in de bevedering. Doordat toen is gekozen voor de naam zwartborst is er te veel nadruk gelegd op het kweken van de zwartborsten en daardoor is er de phaeomeline uit gekweekt dat benadeling werd van het uitvloeien wande wangen en vleugelomzoming en kwam dat akelige oogstreepje weer te voorschijn. En toen heb ik mij voorgenomen om te proberen weer de oude zwartborsten te kweken met wat meer phaeomeline in de bevedering.

Bij de kleurslagen die ik kweek komt eerst een foto van de kleurslag en dan wordt dit gelijk of later aan gevuld met een beschrijving van hoe ik denk dat ze gekweekt (moeten) worden, en of hoe ik het doe. Graag verneem ik natuurlijk ook hoe jullie bezoekers hier over denken. En kun je via een mailtje of laten weten op Facebook.

Veel leesplezier op mijn site!

Jan Kikkert