Oranjeborst bruin

Bij de Oranjeborst bruin kan ik eigenlijk de zelfde tekst neer zetten als bij de oranjeborst grijs. De eerste oranjeborst die ik in mijn bezit kreeg was een oranjeborst bruine pop, die split was voor zwartborst, een zuivere oranjeborst bruin was toen niet aan te komen. Ik heb hier toen goedgebruik van gemaakt dat die pop split was voor zwartborst en zette hier gelijk een zwartborst bruine man tegen. En kreeg hier gelijk zwartborsten uit die dan split waren voor oranjeborst. Maar ik wilde ook graag een lijn die zuiver was zonder zwartborst er in en heb deze pop toen ook tegen een bruin man gekoppeld. Nu moet ik toe geven dat het kweken met zwartborst bloed er in beter en korter was dan de lijn zonder zwartborst bloed er in. Trouwen in de borst bij de oranjeborst bruin zal niet zoveel donkerbruine streep tekening te zien zijn dan bij de grijze, omdat het bruin wat makkelijker is om oranje bij in te kweken dan bij de grijze.

De Oranjeborst bruine (net zo als de grijze) is in de zuivere variant een mooie kleurslag om te zien. Je moet het eigenlijk zo zien dat je de bruine zebravink voor je hebt maar dan is de donkerbruine tekening veranderd in het oranjebruine kleur wat het zelfde is als de wang kleur. Maar nu ik in 2000 weer begonnen ben is, of zijn de oranjeborst bruine nog steeds moeilijk in de zuiver variant te koop.

Hier onder zie je links en rechts een oranjeborst bruine man die in mijn beleving zuiver zijn (zonder zwartborst bloed) je ziet hier op beide foto’s dat de borst tekening van deze mannen oranje gekleurd zijn en op de foto rechts dat zelfs hier de staart tekening ook al vrij aardig in de richting van de Standard komt.

Hier naast zie je dan een oranjeborst bruine pop zelfs hier is de staart tekening oranjebruin crème geblokt en ook zie je dat deze pop een flank tekening laat zien en dat de oogstreep hier niet meer zit dit hoort ook zo, de snavel streep hoort hier ook nog aanwezig te zijn en dan ook graag oranje bruin van kleur.