Bandvinken

Er mag niks van de foto’s gebruikt worden voor ander doeleinden zonder te vragen, er rust Copyright op de foto’s

 

Deze op 1-05-2022 weer in mijn bezit.

De volgende kleurtjes zitten weer in mijn kweek ruimte; Wildkleur zowel rood als oranjeband en Bruin ook met rood en oranjeband en de Ino ook met rood en oranjeband.

Daar ga ik nu mee proberen te kweken, en ben zelf wel weer benieuwd wat dit gaat brengen.

Bandvinken

Hier zijn de man en de pop ook goed van elkaar te onderscheiden, want de man heeft een keelband en de pop niet.

Ook wel een leuke vogel om er zo bij te hebben alleen zijn het onrust zaaiers als ze bij andere vogels samen worden gehouden in bv een volière. maar zo in de broedkooi zijn het wel leuke vogels om er bij te hebben. Het zijn wel hele aparte broeder (ouders) want zo brengen ze een nestje groot en ze laten met hetzelfde gemak het nest met of zonder jongen in de steek. Stel je hebt er jongen bij zou je de eerste twee weken extra kunnen voeren met pinkys (kleine maden) en buffelo wormpjes, hier niet te veel van want dan worden de ouder weer te druk en willen dan weer opnieuw beginnen met een nieuw nest en dat is niet de bedoeling vind ik eerst de jongen groot brengen.

Ook bij de Bandvink zijn inmiddels al wat diverse kleurslagen bekend zoal bv Geelband (is er al een tijd hoor maar wordt nu Oranjeband genoemd ) en de bruine bandvink, Opaal in wildkleur en bruin en de Ino niet te vergeten, en er schijnt ook een grijze variant te zijn.

Wil ook nog even vermelden dat de opaal bandvink pop tot nu toe slecht of geen eieren kunnen legen, er wordt gezegd dat deze mutatie  pop geen kalk kan aanmaken. Dat houd eigenlijk in dat je ze wel in kunt sturen naar een TT.  Het is jammer maar ik zou geen opaal pop kopen voor de kweek, is wel leuk natuurlijk voor in een gezelschap volière om een koppeltje opaal bandvinken er in te hebben

Standaardeisen

Open | Download : Gedomesticeerde Afrikaanse & Aziatische prachtvinken
Open | Download : Mutaties gedomesticeerde Afrikaanse & Aziatische prachtvinken

Bandvink | roodband (wildkleur)

Bandvink | Oranjeband

Bandvink | Oranjeband bruin

Bandvink | rood- en Oranjeband bruin + Oranjeband opaal

De kweek van de bruine bandvink ging bij mij net zo gemakkelijk (tenminste als je het kweken van bandvinken makkelijk vind) als de wildkeur.

De kweek van de opaal bandvink is ook een verhaal apart, alleen al omdat de opaal bandvink tot nu toe zo ik weet nog geen goede eieren kunnen leggen. Dit zijn eieren zonder schaal. Dus ben je bij de kweek spit poppen nodig. En heb je helaas niks aan de opaal poppen.

Bandvink | Ino

Dit vind ik nog steeds een van de mooiste kleurslag van de bandvink. Alleen de kweek gaat of ging bij mij heel moeilijk wat betreft het grootbrengen van de jongen, en dan vooral de jongen met rode ogen werden bij mij niet goed of helemaal niet gevoerd. Heb hierbij jammer genoeg pleegouders met gebruiken (bonte japanse meeuwtjes).

 

Hieronder 2 jonge vogels van 2021 en wel een pop en een man, beide roodband alhoewel dit niet te zien is bij de pop.