Oranjeborst Zwartborst Bleekrug Grijs

Met deze kleurslag ben ik in juli 2004 begonnen maar het valt tot nu toe tegen om mannen en poppen te kweken die duidelijke oranjeborst kenmerken laten zien. De oranjeborst zwartborst bleekrug grijs zien we maar heel weinig, alleen soms op de grotere zebravinken shows.

En toch is ook dit een van de mooiere kleurslagen bij de zebravinken. Ook bij deze oranjeborst is de zwarte tekening veranderd in oranjebruin. Dit oranjebruin zal lichter zijn dan bij de oranjeborst zwartborst grijs of bruin. Dit komt doordat de bleekrug ook hier de phaeomeline opbleekt en toch moet je blijven proberen die ook zo donker mogelijk te houden. En om dit te realiseren kun je het beste een oranje zwartborst in de grijs serie pakken en dan zou je ook wel een keer een bruine kunnen pakken, maar gebruik hiervoor nooit een masker grijs of bruin in de normaal of zwartborst serie, omdat de masker ook al de phaeomelanine opbleekt zou je op de wang en flank helemaal geen kleur meer houden. Dus zou de wang en flank te licht worden.

Ook bij de oranjeborst zwartborst bleekrug grijs is zowel bij de man als de pop een vleugel omzoming aanwezig en bij de man oranjebruin met een wit randje en bij de pop een crème kleurige omzoming te zien. Op dit moment is dit het beste mannetje dat ik tot nu toe heb gekweekt. En je kunt zien dat hier nog het een en ander aan valt te verbeteren, zoals de borstkleur laat nog te veel zwart zien moet meer oranje in zitten en helemaal geen zwart meer, de wangvlek zou ook meer moeten uitvloeien en dan vloeit de tekening op de buik ook meer uit naar beneden. Ondanks dat ben ik wel blij met deze vogel en is in mijn ogen al een leuk begin.

 

Hier boven zie in mijn beleving al twee goede Oranjeborst zwartborst bleekrug grijze mannen, natuurlijk is hier nog wel het een en ander aan te verbeteren maar toch redelijk geslaagd vind ik.  De verbeter punten zouden dan zijn de borst moet dan egaal oranje zijn zonder zwarte tekening op de borst.

Hier links onder zie je dan 1 van mijn Oranjeborst Zwartborst grijze bleekrug popjes, zoals je kunt zien is hier niet zoveel op aan te merken als bij het mannetje, want hier zit niet zoveel punten op om te zeggen dit is niet goed. Rechts, het andere Oranjeborst Zwartborst bleekrug grijze popje, deze is wat meer geblokt en wat forser van model.

Zoals je misschien al heb gezien wordt de kleur bij het rugdek en vleugeldek ook allemaal wat zachter van kleur, dit komt denk ik door de Oranjeborst factor en de bleekrug factor bij elkaar komen en dat alles geeft een wat zachtere kleur.