Kweek

Ik heb een kweekruimte van 1.50 meter bij 3.00 meter en dan in een L model. Ik had deze ruimte eerst verlicht met drie tl lampen van Philips TLD 36w/54 en dan staat 54 voor de kleur en dat kwam na mijn idee het dichts bij het daglicht kleur, en verder had ik er ook nog 3 sparlampen van 11w in zitten dit alles werkt op een schakel klok en heb het vogel hok het licht branden van morgens 6 uur tot avonds 10 uur, en om 21.45 begint er een klein spaarlampje te branden tot 22.45 uur dit is er voor dat het niet direct donker is in het hok. Om de lucht te verfrissen heb boven in het hok een ventilator zitten om de lucht er uit te hallen en onderin enkele roosters voor verse lucht weer in te halen.

Ik kweek in broedkooien van het merk GEHU KOOIEN, en de maten zijn 40 cm hoog x 40 cm breed x 40 cm diep dit is alles is van geplastificeerd spanplaat van 1 cm dik met een kunststof zandlade. De broedkooien zijn allemaal het zelfde ingedeeld zoals de zaadbakjes, gritbakjes, krachtvoerbakjes en drinkflesjes en natuurlijk het nestkastje dat gemaakt is van vurenhout met een binnenwerks maat van 10 x 10 x 10 cm en dit is aan de boven kant open en de voorkant is half open de zand lade word om de 1 of 2 weken schoongemaakt en ververst met schelpenzand.

 

De Verlichting
Na ik diverse vogelliefhebbers had gehoord over het positieve invloed van de led verlichting en dan in de broedkooien zelf. Heb ik het een en ander uitgezocht wat het beste bij mij (mijn broedkooien) zou passen. Heb hier en daar wat vogel liefhebbers bezocht welke ik goed kende en daar info gevraagd over hoe het bevalt. En ja hoor bij iedereen beviel het super, de ene had bv 99% bevruchte eieren en de andere had de opmerking dat de vogels veel rustiger waren en zijn. Hij vertelde het volgende er bij als ik verlichting in mijn kweekruimte heb dus buiten de broedkooien, dan schrikken de vogels van mij als ik er voor lang loop om dat de schaduw van mij dan in de broedkooi viel, en dit vond ik een logies en goed verhaal, dat kon ik wat mee.

Maar nu wat voor led’s ga ik in mij broedkooien maken, de meeste waren blokjes van 4 a 6 led lampjes met het gevolg dat er 1 lichtpunt in de broedkooi kam met een lichtbundel naar beneden van een piramide. Toen hoorde ik van Marco Linthorst dat hij ook bezig was met led verlichting maar dan strips, ook daar wezen kijken en dit was gelijk raak dit moest ik ook. Dit zijn dan strips van ongeveer 32 cm en die kunnen dan mooi van voren naar achteren in de broedkooien en had ik een andere lichtbundel dan de led blokjes. Na wat gepraat te hebben met Marco kwam ik er achter dat hij wel verrekte handig was en is met deze led verlichting. Dus een afspraak gemaakt wat hij voor mij zou willen maken, en ook daar waren we gouw uit, Marco zou voor mij een schakelkast maken waar ik de broedkooien in gedeeltes kon aan en uit schakelen, en dit met een timer er tussen natuurlijk voor de lichturen die dan de led’s.

Na dat ik dit had besteld en had gekregen moest het werk dan maar eens gebeuren om het aan te sluiten, daar ik geen kabels voor mijn broedkooi wilde hebben moesten alle broedkooien uit elkaar en van de wand af, nou dit werkje viel dus mooi tegen. Na ik dit eindelijk klaar had en dat was dan in november 2013 eindelijk de vogels weer in de broedkooien. Kijken of ik ook op99% bevruchte eieren zou kunnen komen.

Nou ik kan je vertellen het is mij tot nu toe nog niet gelukt. ( nu 11-03-2018 nog niet ). Wat wel opviel was en is dat de vogels veel rustiger in de broedkooien zijn als ik aan het voeren ben ze zijn niet zo schrikkerig meer en dat is de enige winst wat ik tot nu toe heb rustigere vogels. Waarom nu pas vertellen dat ik al een tijdje Led verlichting heb, ik wil graag eerst alles proberen voor ik ga vertellen hoe het mij bevalt.

Willen jullie ook led verlichting zou ik ook maar eens contact opnemen met Linthorst Trading | Marco Linthorst.

 

De broedkooien
jankikkert_002  jankikkert_003

jankikkert_004        jankikkert_005

Hierboven mijn 25 broedkooien, 3 kleine vluchten voor jonge vogels – voor de jonge zebravinken om op kleur te komen, voor dat ze naar buiten gaan. Deze 3 kooien zijn 3 kooien hoog. De jongen gaan bij het oude koppel weg na 35 dagen, Dan moeten ze het voer wel goed kunnen vinden.

Doordat ik eigenlijk het hele jaar door kweek (als we niet op vakantie gaan) kwam ik in de winter ruimte te kort voor de jonge vogels en daar heb het volgende op gevonden, omdat mijn schuurtje, in mijn ogen nogal wat verloren hoekjes had en dan vooral bovenin heb ik volgende gedaan kijk maar op de foto’s hier onder. En ook hier natuurlijk overal led strip’s in gemaakt.

jankikkert_006   jankikkert_007

Ja en als je dan bezig ben dacht ik, ik maak onder ook maar gelijk wat hokjes er bij zie foto’s ( ps. tegenwoordig zit ook in deze kooitjes LED verlichting).
  

Voordat de jongen zelfstandig zijn gaat er eigenlijk nog heel wat aan vooraf. Je begint met de broedkooi gereed te maken met zoals het schoonmaken en schelpenzand in de zand la te doen nestkastje er in hangen en nest materiaal op de bodem en dan kan het mannetje er in gedaan worden en met een dag of drie heeft het mannetje al een begin gemaakt met het nestje mits als hij broedrijp is natuurlijk en dan is het tijd om het popje er bij te doen, als dat is gebeurt dan kun je met 5 tot 9 dagen eieren verwachten. En dan legt ze tussen de 3 en 8 eieren en beginnen beide vogels vaak na het leggen van het 4 de eitje te broeden. Dit broeden duurt meest 13 dagen voor de eitjes uitkomen als de jongen goed worden gevoerd kunnen ze geringd worden tussen de 6 de en de 8 ste dag geringd worden met een ringetje van 2,9 mm. Ik ring inmiddels ook met 3.1mm. En er zijn ook liefhebbers die met 3.2 mm ringen maar dit gaat wel maar dan moet je wel later ringen dan als ze 7 dagen oud zijn, en dan geregeld kijken of de ringen er nog om het pootje zit.  Deze jongen vliegen vaak na 21 dagen uit en zijn dan als ze 35 dagen oud zijn zelfstandig en kunnen dan bij de ouders weg. Na ongeveer 3maanden zijn ze volledig op kleur en de jonge mannetjes zijn vaak met 3 maanden broedrijp en een popjes met 9 maanden, maar het beste is dat beiden op zijn minst 9 a 10 maanden oud zijn voor je ze inzet voor het broeden.

Nestkasten
Als nestkastje gebruik ik deze beide modellen.

Eerst doe ik het linker nestkastje in de broedkooi en willen de zebravinken dit kastje niet gebruiken dan wissel ik na een dag of 3 deze voor het rechter nestkastje en in de meeste gevallen wordt deze vaak wel gebruikt door de zebravinken Voor het nestje te maken.

Nestmateriaal
     
En als nest materiaal gebruik kokosvezel(links) en voor het afwerken wat sisaltouw(rechts)

Ei voer word alleen verstrekt in de broedkooi en in de broedtijd en dan elke dag. Als ring maat gebruik ik 2,9 mm en de jonge vogels ring ik tussen de 6 en de 7 dag.

Om alles te registreren gebruik ik het software programma van Zoo easy en dat bevalt uitstekend, want je kunt via dit programma ook zien of de gepaarde vogels nog familie van elkaar is. Je kunt op het Zoo easy beeld klikken om eens kennis te maken met dit programma.

Als de jongen zelfstandig zijn komen ze in de buiten volières alle kleuren grijs gaan naar mijn vader die heeft een volière aan de westkant met zon. Al de andere kleurslagen zoals maskers, bleekruggen en de bruine zwartborsten gaan bij mij in de volière en die staat aan de noord kant met weinig zon en alle mannen en poppen gaan apart.

*Kooien en volières bij mijn vader;

Dit verhaal hier onder is inmiddels verleden tijd, mijn pa heeft hier nu gele kanarie in om zelf mee te gaan kweken voor zijn plezier.

*Op de foto links zie het binnen hok bij mijn vader waar ik dus de grijs serie had zitten.

*En rechts de volière bij mijn vader met de hele dag zon in de volière. Je ziet er 2 brede witte randen om toe zitten, dat heeft mijn pa gedaan voor de katten zegt hij, want als de katten nachts eens langs komen zien ze de vogels niet zitten.

*Hier onder klopt nog wel ook al is dit inmiddels ook wat aan gepast.

En ik heb besloten om deze te gaan opruimen. Ik heb dit op geruimd omdat de voetbal bij ons in 2013 een nieuw kunstgrasveld hebben gekregen en is alles opgeschoven richting mijn volière, dit is voor de voetbal ideaal, maar achteraf voor mijn vogels funest. Omdat er avonds getraind werd met verlichting en overdag gevoetbald werd er nog wel eens een bal over het hek heen ging en dan zal je zien tegen mijn volière en de vogels schrikken en vlogen zich dan dood of waren dan gewond.  En daarom heb ik maar (eigenlijk verplicht en dan ten opzichte van mijn vogels) besloten om wat anders doen met deze ruimte. Wat ik best wel jammer vind.


En deze volière had ik bij mij achter het huis staan waar geen zon naar binnen kon schijnen in verband met het verkleuren van de jonge vogels, en dan vooral het rug dek en de vleugelpennen want die worden dan heel vlekkerig en dan kun je er niks mee op een vogelshow.